De staat Duitsland is recentelijk weer begonnen met het aanvullen van de nationale goudreserves. De inkoop van goud heeft 21 jaar volledig stilgelegen, terwijl de verkoop doorging. De reserves zijn dus de afgelopen twintig jaar flink afgenomen. In september schafte het land 900.000 ounces goud aan, waardoor de totale hoeveelheid in de nationale goudreserves weer is opgelopen tot 108,34 miljoen ounces. De Duitsers hadden dus nog wel wat achter de hand.
Sterker nog, Duitsland voert bijna de lijst aan van landen met de meeste goudreserves. Volgens journalist Holger Zschaepitz, die een uitgebreide analyse heeft gemaakt van het aan- en verkoopgedrag met betrekking tot goud, heeft Duitsland de tweede grootste goudreserve ter wereld. Dat is dus opvallend, aangezien de goudvoorraad van het land al jaren afneemt. Sinds de vereniging van Oost- en West-Duitsland verkocht de Bundesbank structureel meer goud dan er werd aangekocht, met sinds 21 jaar geleden zelfs een volledige halt op de aanvulling van de goudreserve.
Opmerkelijke stilte omtrent aankoop
Als een centrale bank van een staat goud aankoopt, dan is daar vaak enige aandacht voor in de media. Toen de Turkse staat in september 1 miljoen ounces goud aanschafte, werd dat groots uitgelicht in de economische katernen van internationale kranten en nieuwssites. Zeer opmerkelijk was het dan ook dat er omtrent de aankoop van Duitsland geen artikelen verschenen. Alleen het Amerikaanse Bloomberg Terminal schreef een update over deze aankoop. Bloomberg Terminal is een zijvertakking van het mediaplatform Bloomberg en is beschikbaar voor betalende abonnees, wat betekent dat de artikelen die hierop verschijnen een exclusieve aard hebben en niet voor het grote publiek in te zien zijn.
Bij alleen het opmerken van de aankoop stopte het platform echter niet. De schrijver van het stuk concludeerde uit de recente aankoop dat Duitsland zich enige zorgen maakt over het aantreden van Christine Lagarde, de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank. Haar aanstelling brengt volgens de schrijver de liquiditeit van de Europese Centrale Bank in gevaar en Duitsland ziet dit risico ook in. Daarom heeft de staat nu besloten eieren voor zijn geld te kiezen en te investeren in één van de historisch meest stabiele en continuë beleggingsobjecten die er bestaan: goud.
Investeren in goud
Goud is historisch gezien waarschijnlijk het meest aangewende goed om in te investeren. Het interessante aan de huidige goudmarkt is dat de goudmijnsector momenteel in een dal verkeert. De sector staat vandaag de dag ongeveer 60% onder zijn piek. Dat terwijl traditionele aandelen, obligaties en andere activa gemiddeld genomen juist dichtbij hun hoogste niveau ooit liggen. Historisch gezien staat de goudprijs dus erg laag, waardoor dit absoluut een interessante (contraire) belegging is om nu in te stappen. Daarnaast is de goudprijs altijd erg stabiel en is het een rots in de branding tijdens politiek onrustige tijden, zoals die we de afgelopen jaren kennen.